piątek, 6 lutego 2009

Ciasto ........majonezowe ?

Ciasto majonezowe .....? sam byłem zdziwiony, do póki go nie spróbowałem. Wyglądem przypomina ciasto biszkoptowe, ale ten czarodziejski smak !
Na końcu podam "zbiorczy" przepis, teraz przedstawiam sposób jego przygotowania.

Składniki: 1 szklanka mąki i 1,5 szklanki cukru.

Trzy duże (70 g) opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego, oraz 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Majonez (najlepiej Babuni) < 250 g, 6 jaj

Całość można wymieszać przy pomocy miksera, pamiętając o kolejności dodawania składników, tzn. najpierw jaja ukręcić z cukrem, dodać budyń, mąkę z proszkiem do pieczenia, na końcu dopiero dodać majonez.

Formę należy wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Wlewamy ciasto do formy, do ok. 2/3 jej wysokości. Dla informacji, wymiary tej formy: 22x30 cm. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 50 minut, ostatnie 5 - 10 minut pieczemy w temperaturze 200 st.

Po wyjęciu z piekarnika prezentuje się niezwykle okazale.

Można przyozdobić wierzch ciasta np. cukrem pudrem.

Na talerzyku, porcja ciasta gotowa do spożycia.

A teraz jeszcze raz podaję przepis "zbiorczy" na ciasto majonezowe, łatwiej opanować sytuację i ewentualnie można zapisać.

Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jaj
- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały majonez, najleoiej tzw. "BABUNI", mniejszy od słoika 0,25 l.

Wykonanie:

Jajka ukręcić razem z cukrem, dodać budyń, mąkę z proszkiem do pieczenia, całość wymieszać. Na koniec dopiero dodać majonez i ponownie całość wymieszać. Przygotować dużą blaszkę, posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.
Piec w temperaturze najpierw 180 st., przez ostatnie kilka minut w 200 st. C, przez ok. 50 minut.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem, lub wg. własnego upodobania.

SMACZNEGO !

Brak komentarzy: