Dorodną cukinię pokroić na grube plastry o grubości około 3-5 cm. Czynność ta ułatwia obieranie cukinii.
Każdy z plastrów kroimy na pół.
Następnie obieramy ze skóry i wydrążamy pestki.
Wszystkie plastry przekroiłem jeszcze na pół gdyż użyłem robota kuchennego i zbyt duże elementy nie zmieszczą się do wlotu podajnika. W przypadku tarcia ręcznego na tarce ten etap można pominąć.
Tak przygotowane kawałki cukinii przesypać do miski.
Do rozdrobnienia użyłem takiego właśnie robota kuchennego.
Ostrza zastosowane - "gruba jarzyna".
Tak rozdrobnioną cukinię przełożyć do miski docelowej. Dodać 2 - 3 jajka, mąki tyle aby powstała b. gęsta masa, doprawić solą i pieprzem, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Powstała masa musi być b. gęsta gdyż później robi się płynna i trudno jest nakładać łyżką.
Nakładać łyżką na silnie rozgrzany olej, najpierw jeden placek aby stwierdzić czy olej wystarczająco jest rozgrzany. W tym przypadku widać, że włożono porcję ciasta na zbyt chłodny olej.
W tym przypadku widać, że olej właściwie rozgrzany i dołożyć pozostałe porcje do smażenia. Widać wiórki cukinii, które za chwilę zamienią się w jednolitą masę.
Obracamy je na patelni i po chwili placki nabierają naprawdę złocistego koloru i tworzą już jednolitą masę.
Pierwsza porcja ląduje na talerzu, wygląda zachęcająco, prawda.....?
Z takiej dużej cukinii uzyskano 5 talerzyków placków, na każdym po 5 sztuk. Nie pozostaje nic innego jak tylko spróbować. Uważam, że przepis jest prosty w wykonaniu a efekty smakowe naprawdę są tego warte.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz